Muzej Semberije

Muzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije se nalazi najstarijoj zgradi u Bijeljini, a istorijat zgrade je zanimljiv.

Muzej ima potrebne kadrove i 4 izložbene sale površine po 105 m kvadratnih i jednu salu za povremene izložbe, a u njima su smještene 3 stalne muzejske postavke sa cjelodnevnom i svakodnevnom otvorenošću.

Arheološka izložba se nalazi u prizemlju muzeja i obuhvata materijalne ostatke civilizacije od neolita do kasnog srednjeg vijeka. Tu je smještena najveća i najznačajnija kolkecija srednjovjekokvnih natpisa u BiH i šire sa 23 ćirililična natpisa na staroslovenskom jeziku srpske redakcije.

Tu je i kolekcija rimskih kamenih spomenika (Jupiterov žrtvenik, kamena posuda, dvije figure lava, stela, te statuete) kao i nalazi sa najistraženijih srednjovjekovnih lokaliteta Jazbine u Batkoviću i srednjovjekovni livni lonac iz Ostojićeva.

Etnološka izložba obuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine. - Etnološka izložba obbuhvata predmete vezane za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine.

storijska izložba obuhvata istorijat Bijeljine od prvog pominjanja 3. marta 1446. godine do 20. vijeka i obuhvata izložbu fotografija starih građevina u Bijeljini, starog naoružanja i predmeta.

Tradicionalne izložbe u Muzeju su:

  • Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika (24.maj - 24. jun) koja se održava od 1993. godine
  • Bijeljinsko bijenale (dvogodišnja smotra likovnog stvaralaštva Bijeljine i susjednih opština) od 1994. godine
  • Pantelinska izložba Iz kolekcije starih bijeljinskih porodica iz istorije znamenitih građevina i značajnih pojedinaca
  • Nagradna izložba gusala (od 1995.) za Višnjićeve dane (između 1. - 8. novembra)
  • Ukupno 10 povremenih i gostujućih izložbi godišnje u Muzeju.

Muzej ima i izdavačku djelatnost i određeni broj istraživačkih projekata.

Muzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije BijeljinaMuzej Semberije Bijeljina