Milenko Atanacković

Milenko Atanacković je rođen 1875. godine U Šidu, u trgovačkoj porodici. Odmah poslije austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, 1878. godine njegovi roditelji doselili su se u Bijeljinu gdje su otvorili malu trgovačku radnju.

Smisao za slikarstvo i izražen talenat Milenko je ispoljavao veoma rano, još u osnovnoj školi i prema svemu ispoljenom, vidjelo se da ćeto biti dobar slikar ukoliko bude svoj talent dalje razvijao i školovao. Rukovođeni time roditelji su ga poslije osnovne škole dali na dalje školovanje.

1895. godine, mladi Milenko Atanacković obreo se u Beču u pripremnoj školi za Akademiju slikarstva kod čuvnog profesora slikarstva Šauera, a poslije toga, skoro godinu dana proveo je u slikarskoj radionici Paje Jovanovića, gdje je stekao osnovu i potrebno obrazovanje za studij na Slikarskoj akademiji u Beču, u koju se upisao 1896. Godine. Ta slikarska akademija bila je čuvena u Evropi i nedostižan san mnogih mladih slikara. U toku prve godine studija dobija stipendiju od Matice srpske i poslije uspješnog završetka Akademije pohađa i slikarsku specijalizaciju u trajanju od tri godine.

1905. godine mladi Milenko Atanacković odlazi u Pljevlja gdje radi kao profesor prvo u tamošnjoj gimnaziji, a zatim u Višoj djevojačkoj školi. Poslije otvaranja Gimnazije u Bijeljini, 1919. Godinevraća se u rodno mjesto gdje ostaje do kraja života na dužnosti profesora slikarstva i crtanja. Penzionisan je 1947. godine poslije jednog izuzetno plodnog i društveno korisnog rada. U umjetničkom pogledu Milenko Atanacković je bio markantna figura u slikarskom svijetu svoga vremena. Bio je veliki majstor u izradi crteža tušem ili grafitom. On ništa nije prepuštao globalnom iskazivanju, naglašenom i grubom isticanju, već je sve detaljisao i dovodio do perfekcije. Na njegovim slikama se primjećuje svaki nabor na odijelu ili najsitniji detalji, kao što su dugmad, dezeni tkanine, njene nijanse boja i drugo. Iza njega je ostalo više od stotinu vrijednih slika, te više mapa crteža stare Bijeljine. Njegova djela se nalaze u raznim galerijama, muzejima i kod privatnih vlasnika u raznim mjestima u Bijeljini, Šidu, Pljevljima, Beogradu... Najviše radova čuva se u Galeriji slika Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Milenko Atanacković je bio jedan od prvih školovanih slikara u Bosni i Hercegovini, pa galerija u Bijeljini ponosno nosi njegovo ime!

Nazad

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!