image

21

February

Istorija Bijeljine

Zgrada Gradske uprave

Istorija Bijeljine

 

Zgrada Gradska uprave

 

    

     Zgrada Gradske uprave,  je najznačajnija u Bijeljini. Muzejski stručnjaci kažu da tender za nju potiče iz 1910. godine, te da je projektant izvjesni Simo Simić, rodom iz Tuzle.

 

     Građena je 1908. i 1909. godine. Godine 1910, u rano proljeće, zgrada je bila useljiva. Stil gradnje približno je neoklasicistički sa centralnim dijelom i dva prostrana krila, od kojih je centralni impozantnog izgleda, sa troja velika vrata u prizemlju i tri velika prozora sa polustubovima, balkonima i reljefima na spratu.  Uz sam krov na prednjoj strani fasade Gradske kuće postavljen je i prvi javni sat u Bijeljini.

     U lijevom krilu nalazio se dio određen za kulturu, oaza umjetnosti. U njemu su bile smještene prostorije kulturnih društava, zatim knjižara, Gradska biblioteka, kao i Galerija “Milenko Atanacković”. Posljednjih godina ovaj dio služi za potrebe gradske administracije.

      Nekada se u desnom krilu zgrade nalazila “Velika kafana”, koja je decenijama bila sastajalište Bijeljinaca i Semberaca, i kao takva ušla u istoriju grada i književno djelo Dušana Baranina, odnosno u njegov roman „Njih troje“, čija se radnja dešava u Semberiji. Bila je sastajališe profesora, političara, trgovaca, zanatlija, činovnika, gradskog svijeta i predstavljala središte grada.

Postoji interesantan podatak: prije nego što se, 2010. godine, navršilo stotinu godina od izgradnje Gradske kuće, iz Beča je stigao dopis da je isteklo sto godina garancije i da Austrija, kao nasljednik Austro-Ugarske, nema više odgovornosti za tu zgradu.

     Prije nego što je napravljen ovaj objekat upravna zgrada gdje se nalazila Gradska uprava  – Beledija podignuta je 1860. godine u Muharemagića mahali (današnja Majevička ulica). Kako je izgledala možemo vidjeti na slici velikog slikara Milenka Atanackovića. Zgrada je bila na sprat, dimenzija deset puta deset metara, sa krovom na četiri vode, tipična za ono doba. Tu je 1876. godine smještena Gradska opština, kad je Bijeljina dobila status grada, dok nije, 1910. godine završena nova zgrada gradske uprave.

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!