image

18

October

Izložba fotografija

Slobodan Simikić predstavio život Mongola

Slobodan Simikić predstavio Mongoliju, kroz izložbu „Izgubljeno carstvo“

     Mongolija, zemlja prostranstva, Džingis-kana, nomada, gdje je broj konja tri puta veći od broja ljudi, predstvaljena je publici u Bijeljini. Svoje utiske o ovoj zemlji ispričao je kroz riječi i fotografiju, Slobodan Simikić, neumorni putnik koji traga za novim predjelima, kulturama i ljudima, koji je do sada obišao 75 zemalja, a iz svih se vraćao u svoje rodne Lopare, obogaćujući svoje znanje, a istovremeno prenoseći ga svojim sugrađanima.

-           - Uvijek sam planiram i organizujem svoja putovanja, a nekada planiranje traje mnogo više od samog putovanja. Putovanje i obilasci hrane i oplemenjuju dušu, dok ovo materijalno je truje, poručuje Simikić.

    Putovanje po Mongoliji, ovaj neumorni putnik, je organizovao prije dvije godine, a izložbene fotografije dočaravaju sliku zemlje prirodnih ljepota, godtoljubljivih ljudi, koji žive u prirodi i sa prirodom. Od oko 3 miliona stanovnika skoro trećina njih nemaju svoje domove već svoj život provode u plemenima, nomade, žive....

-              - Mongolija se prostire u stepama Srednje Azije i obuhvata oko 1,5 miliona km2, najslabije je naseljena zemlja u svijetu a zbog velike udaljenosti od mora ubraja se u jednu od najizolovanijih zemalja. U glavnom gradu Ulan Batoru živi više od trećine stanovništa, dok je najmanje naseljena oko pustinje Gobi, istakao je Slobodan Simikić. – Mongolija se spominje već od osmog vijeka, gdje su je naseljavala brojna plemena a sve njih je 1206. godine ujedinio Džingis-kan. Za vrijeme njegove vladavine Mongoli su osvojili skoro cijelu Aziju te veliki dio Istočne Evrope, rekao je Simikić.

       Posjetioci izložbe  su imali priliku da vide fotografije koje su zabilježene tokom putovanja a svi oni koji su posjetili ovu izložbu izrazili su zainteresovanost za obilazak ove, još uvijek nedovoljno istražene zemlje, kulture i načina života ljdi tog područja.

    Izložba je organizovana u Muzeju Semberija a  pod pokroviteljstvom PED „Majevica“ iz Bijeljine sa čijim članovima Simikić često odlazi na planinarske pohode.

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!