image

16

February

Kinez na proputovanju u Semberiji

Želim upoznati sebe i predstaviti kinesku kulturu

Hao Ču, Kinez na proputovanju kroz Semberiju

 

Želim da pronađem spoznaju svog budućeg života

 

    Na ovaj put Hao Ču je krenuo da izrazi revolt prema Covid pandemiji i restrikciji kretanja za vrijeme najvećeg talasa pandemije. Član je Kulturnog centra u Minsku, gdje radi kao profesor kineskog jezika. U Bjelorisiji koristi ime Ivan Ivanov, koje je uzeo radi lakše komunikacije sa tamošnjim stanovništvom a na prijedlog svojih kolega profesora.

      Na ovaj put kreuo je u aprilu prošle godine, a do kada će trajati njegovo putešestvije još uvijek ne može reći.

-      Moj osnovni cilj je međunarodni razvoj  kineske kulture među mladima a taj posao je najbolje sprovesti putujući, šireći kinesku kulturu i prenoseći je drugim narodima. Na početku sam putovao autobusom, ponekada je to bilo i pješke a evo trenutno bicikl koristim kao prevozno sredstvo. Moj hobi je fotografisanje a ako putujete pješke ili na biciklu najlakše vam je foto aparatom zabilježiti destinacije kroz koje putujete. Krenuo sam iz Bjelorusije, obišao sam Ukrajinu, Jermeniju, Rusiju a evo me sada na Balkanu, rekao je Hao Ču za portal Turističke organizacije Bijeljine.

     Dolazak kineskog državljanina  i posjeta našem  gradu izazvala je veliko interesovanje, kako Bijeljinaca, tako i druge javnosti u okruženju. Trenutno boravi u turističkom naselju Eko vizitor centra „Jezera“ smješten u glamping kućici.   

-      Granicu između Srbije i Republike Srpske prešao sam u noći kineske Nove godine i namjerno sam izabrao taj datum. Ovdje u Eko centru našao sam svoj mir. Cio život proveo sam u urbanim sredinama,na asfaltu, a sada sam u prilici da osjetim koliko je lijepo živjeti u prirodi. Do sada nisam znao razlikovati vrste drveća, biljaka, gljiva što polako upoznajem i sigurno da će ovo moje putovanje odrediti i dalji tok mog života. Da li ću se ponovo vratiti starom načinu ili će priroda biti moja budući izbor življenja, što je skoro sigurno, odlučiću nakon završetka putešestvija, istakao je Ču.

     Eko centar „Jezera“ je i ranije bio u prilici da ugosti brojne turiste iz cijelog svijeta ali po prvi put jedan Kinez je gost u ovom centru.

-      Radi se o jednom zanimljivom čovjeku, visokoobrazovanom, koji poznaje i našu kulturu ali i na veoma specifičan način prezentuje kinesku tradiciju. Veoma inetersantno je sa njim razgovarati i upoznati neke nove civilizacije i običaje. Nadam se da smo barem malo pomogli ovom svjetskomputniku u njegovoj misiji, rekla je  je Snežana Jagodić Vujić ispred Eko vizitor centra „Jezera“

      Gost iz Kine već je u Bijeljini održao jedno predavanje za učenike završnog razreda Gimnazije „Filip Višnjić“ o kulturi i tradiciji kineskog naroda a u petak će u saradnji sa Muzejem „Semberija“ a u okviru serijala „Putologija“ predstaviti svoje utiske i uspomene sa dosadašnjeg svog putovanja po svijetu.

    Nakon Bijeljine Hao Ču ili Ivan Ivanov krenuće put Banjaluke, gdje nikad nije ranije boravio a čuo je prelijepe priče o najvećem gradu Srpske.

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!