image

18

July

Kuća Bauerovih

Jedna od najljepših njemačkih i austrougarskih građevina u Bijeljini nalazi se u Ulici Patrijarha Pavla, na njenom samom uglu, prekoputa gradskog parka, a to je čuvena kuća Bauerovih.

Izgradila je 1909. godine jedna od najpoznatijih bijeljinskih trgovačkih porodica. Treba podsjetiti i na kviz beogradske televizije “Sam protiv svih”, kojeg je vodio Ivan Bauer, direktni potomak te porodice.

 

Bauerovi su dali veliki doprinos Bijeljini, ne samo u ekonomiji, nego i u kulturi. Prvi Bauer, Johan, sa suprugom Italijankom, Viktorijom Kordiljano, u Bijeljinu je došao iz Novog Sada, gdje je rođen, 1890-ih godina, prepoznajući odlične uslove za razvoj trgovine koji se stvaraju na ovom području. Iz tog braka rođeno je osmoro djece, šest kćerki, te dva sina blizanca.

 

S obzirom na to da je Viktorijin brat bio investitor i arhitekta zgrade u kojoj su živjeli, ona se odlikuje mediteranskim stilom i prozračnošću. Iz jedne od najbogatijih familija u Bijeljini potiče i Marija Bauer, udata Đorđević, čuveni prevodilac i pisac. Jedna je od značajnih žena u istoriji Semberije i prva Bijeljinka koja je bila univerzitetski profesor. Određeno vrijeme živjela je u Francuskoj, gdje je dobila diplomu tamošnjeg univerziteta, a radni vijek provela je u Beogradu, gdje je i sahranjena. Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini zavještala je bogatu privatnu biblioteku, rukopise, violinu i svoj portret. Zahvaljujući Marijinom prevodilačkom umijeću, mnoga djela postala su dostupna i na srpskom jeziku. Imala je književni dar koji se posebno vidi u njenim prevodima poezije, koju je i sama pisala.

 

Jedna od sestara iz porodice Bauer, Alisa, bila je udata za čuvenog bijeljinskog veterinara Joakima Perendiju, začetnika veterinarske prakse u Semberiji.

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!