image

29

March

Rekonstrukcija Sokolskog doma

Simbol sporta Bijeljine

Sokolski dom - simbol sportskih dešavanja

     Sokolski dom, kojim završava Karađorđeva ulica, nekada je bio jedina zatvorena sportska dvorana, ali i mjesto prve odigrane pozorišne predstave i prvog Sajma knjiga. Izgrađen u  srpsko-vizantijskom stilu, nakon izgradnje dugo je važio za glavnu adresu sportskog života grada.

     Građen je pune tri godine, odnosno, u periodu od 1929. do 1932. godine, i to uglavnom sredstvima koja su prikupljala nacionalna udruženja kao što je “Kolo srpskih sestara” ili “Prosvjeta”, kao i donatorskim ulaganjima. Kada je izgradnja završena, početkom 1932. godine svečano je otvoren. Tu je odigrana prva predstava u istoriji Bijeljine - pozorište “Scena” odigralo je „Svet” Branislava Nušića 18. februara 1935. godine. Već 1940. godine   održan je Sajam knjiga, i to, zanimljivo je, prije Sajma knjiga u Beogradu. Ipak, osnovna namjena Sokolskog doma bile su potrebe Društva “Sokol”, pa je dvorana služila za vježbanje i  fizičku aktivnost njegovih članova.

    Dom u Bijeljini projektovao je Momir Korunović, jedan od najvećih arhitekata Kraljevine Jugoslavije, inače, upamćen kao začetnik savremenog srpsko-viznatijskog stila – jedinog arhitektonskog originalnog stila koji je nastao na ovim prostorima. “Sokolski dom” je i jedina zgrada u Bijeljini koja je građena u tom stilu.

   Sve do 1978. godine i izgradnje tadašnje škole “Fadil Jahić Španac”, samim tim i nove sportske sale, Sokolski dom bio je jedina zatvorena sala u Bijeljini. Međutim, njegove dimenzije nisu bile dovoljne da bi se igrali košarka i rukomet, pa su se pretežno održavali odbojkaški treninzi i mečevi. Proveden je sistem centralnog grijanja, zimi se ložilo i bilo je prijatno toplo i za sportske aktivnosti i za održavanje predstava, te za održavanje sajmova knjiga. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, 1944. godine, tu je održan i veliki skup omladine.

     Nakon više od osam decenija, bijeljinski Sokolski dom, zahvaljujući statusu kulturno-istorijskog spomenika, dočekao je novo ruho

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!