image

15

October

Sajam ženskog preduzetništva

U Bijeljini 2 000 preduzetnika

     Četvrta konferencija i Drugi sajam ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj održan je u Bijeljini u organizaciji Privredne komore i Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske, uz podršku Džender centra Vlade Srpske i projekta FIGAP dva.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić izjavio je da je žensko preduzetništvo u Srpskoj veoma razvijeno.

"Kontakti i saradnja sa drugim preduzetnicima iz regiona se šire, te imamo mogućnost da promovišemo dobre poslovne primjere i, eventualnu, buduću saradnju ovih žena preduzetnika kojih je sve više u privredi, bilo kao vlasnice ili rukovodioci", rekao je Lajić.

Sve mjere podsticaja koji postoje u ovoj branši odnose se i na žene preduzetnike u Republici Srpskoj, a važe od marta ove godine.

Sajam je posjetio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da su konferencija i Sajam žena preduzetnika, kojih je tridesetak izložilo svoje proizvode, prilika da se razgovara o mjerama koje su do sada preduzete kada je riječ o ženskom preduzetništvu.

"Grad Bijeljina ima više od 2.000 preduzetnika od kojih je veliki broj žena. Raspodjela od  200.000 KM, koliko je predviđeno budžetom,  počeće nakon donošenja skupštinske odluke, od čega je 130.000 KM predviđeno za podsticaj samozapošljavanju, a ugovori će biti potpisani naredne sedmice". istakao je Petrović

U Republici Srpskoj postoji oko 2.500 vlasnica i rukovodilaca u privrednim društvima a  trgovina i usluge, turizam i konsultantske usluge najčešći sektori u kojima se žene odlučuju za samostalno poslovanje, ali ih ima i u IT kompanijama i većini drugih preduzeća

     Sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj održava se na svake dvije godine, dok Konferencija preduzetništva obuhvata više edukativnih događaja, među kojima je i panel-diskusija o digitalizaciji i inovaciji, a na ovim predavanjima aktivno učešće uzala je i Turistička organizacija Bijeljine, koja će koristiti stečeno znanje na poboljšanju rada i kvaliteta TO kako bi obezbedili što bolje uslove za boravak turista u našem gradu.

  Na Sajmu izlaže 31 preduzetnica, dok je za Konferenciju prijavljeno više od 100 učesnika

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!