image

28

February

Znamenite građevine Bijeljine

Muzej Semberija

Znamenite građevine Bijeljine

 

Muzej Semberija

 

Jedna od najstarijih građevina u Bijeljini, koja potiče još iz doba turske vladavine jeste zgrada današnjeg Muzeja Semberije. Nalazi se na samom početku današnje Karađorđeve ulice, sagrađena davne 1876. godine. Tokom svih tih godina mijenjala je svoju namjenu. Podignuta je u vrijeme trajanja velikog bosanskohercegovačkog ustanka Srba (1875-1878) protiv turske  okupacije. Turske vlasti su u tom prelaznom trenutku činile određene reforme i ustupke. U ovom periodu došlo je i do podizanja nove zgrade za tursku sresku administraciju i ovo je jedina preostala građevina u gradu iz vremena turske vladavine, osim crkve Svetog Đorđa u centru grada. Pošto je ujedno bila i prostor u kome je boravio paša, zgradu su stanovnici Bijeljine nazivali Konak. Rađena je u varijanti neomavarskog stila i poznato je da su je zidale italijanske arhitekte. Poslije ulaska BiH u sastav Austro-Ugarske monarhije (1878-1918) u ovoj zgradi bila je uprava Kotarske oblasti, koja je zamijenila tursku administrativnu oblast – nahiju. Današnja zgrada muzejskog kioska služila je kao mjesto za spomenik austrougarskom vojniku, dok su na zidu iza kioska bili postavljeni spiskovi poginulih austrougarskih vojnika. Kasnije, između dva svjetska rata, zgrada je služila za potrebe Sreskog načelništva (srez su činile opštine Bijeljina i Ugljevik), koje se bavilo raznim civilno-policijskim poslovima i bilo nadležno za Bijeljinski srez. Kancelarija sreskog načelnika nalazila se na spratu, a balkon, na koji je imala izlaz i koji gleda na trg ispred opštine, i danas postoji.

 

Iz zgrade Sreskog načelništva, pored stepeništa, vodio je hodnik u zatvor koji se nalazio u današnjem dvorištu Muzeja. Taj objekat, koji danas ne postoji, nekada je bio izdužena zgrada na sprat, sa ograđenim zatvorskim dvorištem.

Početkom rata 1941. godine Sresko načelništvo pretvara se u Kotarsko načelstvo.

U ovu zgradu sud je useljen krajem novembra 1952. godine i tu je ostao sve do kraja novembra 1963. godine, kada je preseljen u novu zgradu na Trgu kralja Petra Prvog, gdje se i sada nalazi. Zgrada je od 1963. do 1977. godine bila u svojstvu osnovne škole.

Zatvor se ruši, a u dvorištu se pravi igralište za mali fudbal, nešto kasnije i košarkaško igralište, rasadnik talenata.

Od početka sedamdesetih godina prošlog vijeka nastava i svi elementi školskog programa  odvijali su se sve teže i teže, jer se broj odjeljenja opterećenih velikim brojem učenika povećavao. Početkom školske 1977/78. godine škola je preselila u novu zgradu, izgrađenu po normama za osnovnu školu, sa funkcionalnim i brojnim prostorijama.

Sama zgrada, napokon, od 1978. godine postaje Muzej Semberije, što je i ostala do danas.

 

Grad u srcu Semberije. Grad dobrih ljudi, dobrih domaćina!